Ágyi poloska biológiája, életmódja:

A képen látható egy kifejlett nőstény ágyi poloska, és egy harmadik lárva stádiumban lévő kifejletlen példány. A felnőtt ember hüvelyujja mellett látjuk az ágyi poloska valós méreteit.
A kifejlett ágyi poloska biztosan kisebb mint 1 centiméter. A jól megtermett példányok körülbelül 7-8 mm nagyságúak.

Fontos tudni, hogy az ágyi poloska fejlődéséhez folyamatos vérszívás szükséges. Tehát nem csak a kifejlett ágyi poloska szív vért, a lárva állapotok is szívják az ember vérét. Sőt, a kisebb példányok gyakran (akár naponta) is megéheznek, míg a felnőtt egyedek nagyjából hetente indulnak a vérszívó vándorútjukra.

Poloska mérete

Az ágyi poloska jellemzően 4-8mm hosszú, színe rozsdabarna (lárvák világosabb színűek, illetve tartós éhezés esetén szalmasárga), szárnyatlan, szipókás  rovar. A poloska lábán karmok és tapadókorongok találhatóak. Az ágyi poloska torán jellegzetes, kellemetlen szagú váladékot termelő bűzmirigy található. Kifejléssel fejlődik, kedvező körülmények között akár 2 évig is él. Az ágyi poloska nősténye élete folyamán naponta 2-3 petét rak, ezeket a búvóhelye talapzatára tapasztja. A petékből kb 10 nap alatt kelnek ki az ágyi poloska lárvák, ezek 5 vedlés után válnak ivaréretté. Fejlődésükhoz mindenképpen vérszívásra van szükség, ennek hiányában megáll a fejlődésben. A poloska teljes kifejlődése nyáron körülbelül 2 hónap. Rendkívül szapora, ivadékainak száma évente akár 4000 is lehet. Évente 3-4 nemzedéke van. Az ágyi poloska fénykerülő, a nap fényes óráiban hasadékokban és repedésekben, a bútorok illesztéseiben, huzat és zajmentes helyeken rejtőzik, és olyan mélyen tartózkodik hogy hasa és háta is a rejtekhely falával érintkezzen. Az ágyi poloska rejtekhelye rendszerint az alvó ember közvetlen közelében található, az ágy és két méteres körzetében.