Ágyi poloska információk és megrendelés

Poloskairtás 24 órán belül Budapesten. Minőségi garanciával. Kiszállási díj nélkül.

Ágyi poloska biológiája, életmódja

Ágyi poloska információk. Érdeklődés és megrendelés:

Ágyi poloska életmódja

Népies neve még: ágypoloska, ágyas poloska, palacka, házipoloska. Egyre jobban terjedő vérszívó, az utóbbi pár évben a fővárosban is igen sok gondot okoz. Manapság az egyik legtöbb problémát okozó ektoparazita kártevő, jelenléte komoly lelki problémákat okozhat. Az ágyi poloska rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről általában csak akkor szerzünk tudomást amikor a csípéseit magunkon felfedezzük.

Ágyi poloska jelenlétére egy kezdődő poloskafertőzöttségnél csak ürülék vagy lárvabőrök utalnak. Az ágyi poloska rejtőzködő életmódja nehezíti a felderítést és irtást is. A poloskairtás szakember számára is komoly munka, zsúfolt lakásban komoly kihívás! Gyanú esetén alapos szemrevételezéssel, erős fényes (zseblámpa) felkutatással, az ágy környéki feltételezhető búvóhelyek precíz átvizsgálásával lokalizálható a vérszívó rovar. 

Ágyi poloska fejlődési ciklusai

Hogyan néz ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret, érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megtalálhatóak. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog.

Az ágyi poloska táplálkozása

A rovar tápláléka kizárólag a gazdaszervezet véréből áll. A rovar fejlettségétől-testméretétől függően idővel egyre tovább bírja táplálék nélkül. A frissen kikelt példányoknak napokon belül táplálkozni kell, míg a kifejlett példányok akár fél évig is bírják. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Bár fénykerülőek, a fiatal illetve éhes példányok világosban is előmerészkednek táplálkozni, ha ember közelségét érzik. Az ágyi poloska elegendő táplálék esetén körülbelül 18 hónapig él. Táplálkozása során a melegebb tehát vékonyabb bőrfelületet keresi. Itt befúrja szájszervét hogy egy megcsapolható eret találjon. Ha nem sikerül, pár milliméteres eltérésekkel újra próbálkozik. A teljesen fájdalommentes táplálkozása 5-30 percig tarthat, ha megzavarják abbahagyja, és elrejtőzik. Emiatt egyetlen példány alkalmanként 4-6 szúrásnyomot is produkálhat, ami az allergén nyála miatt akár egy hétig viszkető érzést és pirosodást okoz.

Ágyi poloska csípése (helyesebben szúrása)

Az ágyi poloska, ahogy fent írtuk olyan élősködő, mely az emberekből kiszívott vérrel táplálkozik, vagyis más rovarokhoz (pl. a szúnyoghoz vagy a bolhához) hasonlóan a poloskák is csíphetnek. Az ágyi poloskák nyugodt és sötét időszakban a legaktívabbak, minden olyan testrészt megcsíphetnek, mely szabadon van. Maga a csípés nem fájdalmas, az áldozat gyakran nem veszi észre azt, nem ébred fel rá.

A poloska szúrásának nyoma kezdetben általában fájdalommentes. Ez a fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés sokszor csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében. Egyes emberek szervezete ezzel szemben egyáltalán nem reagál a poloska csípésére, ezen emberek állítják hogy az ágyi poloska őt “nem szereti”.

Fontos ismertetőjel, hogy nem egy-egy csípést ejt, hanem több is található egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípése könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel.

Az ágyi poloska életmódja

Melegebb helyen az állat aktívabb, mozgása méretéhez képest fürge. A frissen kikelt példányok az egy millimétert sem érik el, nagyon kis réseken is képesek átpréselni magukat hogy az ember közelébe férkőzzenek. Emiatt az sűrűn lakott helyeken nehéz megakadályozni a terjedésüket mivel szellőzőkön, külső falon, csövek, kábelek mentén is vándorolhatnak közelebbi véradó alany hiányában. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Röpképtelen, nem tud ugrani, viszont karmos lábai révén ügyesen mászik. A teljesen sima függőleges pl. üveg, porcelán, fém, vagy ragadós felületek jelentenek csak akadályt. Speciális szájszerve miatt nem képes megrágni semmilyen anyagot, emiatt a légmentesen lezárt tárolók is akadályozzák terjedését illetve rejtőzködését.

Az ágyi poloska rovar táplálékkereséskor önálló, de a számára kedvező rejtekhelyeken csoportokba tömörülhet. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a csípések mellett az elhullott ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, mivel kifejlődésük során ötször is vedlenek. Vérpöttyök maradhatnak az ágyhuzaton, jelentősebb fertőzés esetén ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték (amelyek legfeljebb 1 milliméter nagyságúak, hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek) az ágyi poloska édeskés szaga (ez azonban csak nagy fertőzöttség esetén, vagy speciálisan kiképzett kutya által észlelhető).

Videók az ágyi poloskáról

Ágyi poloska jelenik meg a lakásban

(Viasat 3 videója)

A felvételen látható történet teljesen tipikus. Az ágyi poloska rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről csak a csípések (helyesen: szúrások) nyoma árulkodik. Mindenre gondol az ember: szúnyogra, mosópor allergiára, pókcsípésre. Az ágyi poloska ugyanis csak éjszaka, teljes nyugalomban jön elő. Az alvó emberből táplálkozik, vért szív belőle. A néhány perces vérszívást követően az ágyi poloska visszabújik a rejtekhelyére, mely az ágy réseiben, vagy annak közvetlen közelében található.

Ágyi poloska csípése

(helyesen szúrása)

Gyakori kérdés: Hogyan néz ki az ágyi poloska csípése?
Mint a videón is látható, a poloskacsípés okozta bőrtünet nem azonos minden emberen. Ennek oka, hogy az egyes emberek egyedi érzékenysége rendkívül eltérő az ágyi poloska okozta szúrásokra.

Általánosságban jellemző, hogy három beszúrás egymáshoz közel található, illetve a sorozatcsípések is gyakoriak.

Erősen fertőzött hálószoba

A videón egy rendkívül fertőzött hálószoba látható.

A poloskák irtása komoly előkészületet (zsúfoltság megszüntetést, kipakolást, zsákozást) igényel a megrendelő részéről. A poloskairtó szakember részéről pedig helyes irtószer választást, és nagyon alapos felületkezelést. Ha nincs meg mindkettő, nem lesz eredményes a munka. Ismétlő poloskairtás a legalaposabb munkavégzés mellett sem zárható ki.
 

Ágyi poloska tudástár

Kérdések és Válaszok

Az ágyi poloska terjedésében gyakori a lakásba való behurcolás. Használt bútor, antikváriumos könyv vásárlása, illetve nyaraláskor is magunkkal vihetjük egy utazótáskával. De az ágyi poloska aktív módon a szomszéd lakásból is átvándorolhat.

Sajnos nem. Az ágy 1-3 méteres körzetében sok helyen elrejtőzhet. Tipikus ágyi poloska búvóhelyek az ágyon kívül: falvédő felfogatás furata, díszléc és szegőléc hézag, képkeret hátoldala, konnektor és fal hézaga, függöny karnis fali felfogatása, polc és fal találkozás, díszpárna, stb. Az ágyi poloska szemle főleg ezen helyekre irányul. Egyetlen példány megtalálása jelzi a poloska ártalmat.

Az ágyi poloska közvetlenül nem terjeszt betegséget. Azonban nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagot tartalmazó váladéka a szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A viszketés és a vakarózás akadályozza a nyugodt pihenést, ennek következtében a poloskacsípés  fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okozhat, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét. Az ágyi poloska testileg és lelkileg megviseli az embert.  Az ágyi poloska ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a poloska jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.

Az ágyi poloska életére a lakás higiénés körülményei nincsenek befolyással. Számára két dolog kell: alvó ember és rejtekhely. Ezek a körülmények pedig a legpedánsabb sokcsillagos szállodában is adottak. Vagyis az ön tiszta és rendezett lakásában is lehet ágyi poloska. Gyakran végzünk poloskairtást ötcsillagos szállodákban, hotelekben, apartmanokban, hostelekben.

Több hónap után igen. Amennyiben legalább 3 hónapig nem alszik senki a lakásban, az ágyi poloskák éhen pusztulnak

Alapvetően nem. Tartós éhezés esetén (több hetes nyaralás) a lakásban élő ágyi poloska kereshet magának egyéb véradó gazdát. Viszont ha van a lakásban alvó ember, akkor kizárólag emberi vérrel táplálkozik az ágyi poloska. Vizsgálatok tárgyát képezi, hogy a kutya és macska mennyire megfelelő gazdaállat az ágyi poloska számára. A dús szőr minden esetre megnehezíti az ágyi poloska dolgát.

Sajnos nem lesz eredményes a házilagos poloskairtás. A profi irtószerekkel végzett szakszerű irtás is ismétlésre szorulhat. A házilagos poloskairtáshoz meg kell venni egy csomó flakon szabadforgalmú rovarirtó szert, ennek költsége önmagában is nagyobb lehet a szakember által végzett poloskairtás költségénél. Azonban a bolti irtószerek hatóanyagai, koncentrációja és hatástartóssága nem képes maradéktalanul elpusztítani a lakásban rejtőző ágyi poloska populációt. Sok ezer forint elköltése után kell majd szakembert hívni, továbbá a szakszerűtlen fújkodás ellenállóképességet alakít ki az ágyi poloskák szervezetében az irtószerekkel szemben. Rendeljen első körben profi ágyi poloska irtást.